Sådan gør du:
Start med at læse vores vejledninger 'Hvorfor kamplege' og 'Følelsestræning', så du er klædt på til at håndtere de situationer, der opstår, når eleverne leger følelsesdetektiver og laver kamplege.
Herefter lægger materialet op til følgende forløb:
1) Leg Følelsesdetektiver Eleverne trænes i at mærke egne og andres følelser samt tale om dem (5-7 lektioner).
2) Spil spillet Frikvarters Ninja, hvor eleverne får erfaring med at kæmpe på en balanceret måde, og hvor man taber kampen, hvis man bliver for voldsom. Der er desuden en introduktion til spillet samt en række dialogspørgsmål, så I efterfølgende kan tale om spillet (2 lektioner).
3) Leg Kamplege Eleverne lærer, hvordan man kan være vilde sammen på en måde, hvor man ikke overskrider hinandens grænser (3-6 lektioner).
Information til forældre
Inden du starter på forløbet, kan det være en god idé at sende en besked ud til forældrene om, hvorfor I skal lave kamplege. Du kan fx skrive følgende:
"Vi skal i den kommende tid arbejde med at udvikle elevernes evne til at mærke egne og andres følelser og grænser og deres evne til selvkontrol. Vi skal lege følelsesdetektiver, der skal opdage egne og andres følelser, og vi skal lege kamplege, hvor vi gennem fx pudekamp eller brydekamp bliver klogere på vores egne og andres følelser og grænser.
Gennem kamplegene lærer eleverne at respektere regler, at afkode andres grænser og at tage hensyn til andre. I kan læse mere om forløbet og forskningen bag på www.frikvartersninja.dk."